Sverige 2035 Hur leda, styra, organisera och samskapa är den avslutande delen i vår serie om vilket Sverige vi vill se om ca 10 år. I tre tidigare bloggar i den här serien har vi försökt summera några av de spaningar som blev ett resultat av de nära 70 personliga samtal vi i Gaia fört med ledare på högsta nivå i stat, region och kommun. Samtalen förde vi utifrån de två frågeställningarna: ”Hur ser du på Sverige 2035?” och ”vilka krav ställer det i sin tur på ledarskap, organisation, styrning och samskapande”. Du hittar de tidigare bloggarna här: Låt oss bidra till en gemensam bild av framtidens Sverige, Stark framtidstro och tuffa utmaningar, Några framtidsbilder.
Sverige 2035 Hur leda, styra, organisera och samskapa?
I denna avslutande blogg lyfter vi fram de perspektiv som ledarna särskilt betonade avseende hur vi behöver utveckla och förnya våra sätt att leda och styra. Vi börjar med de tre som beskriver det som behöver prägla våra organisationer.
- Leda i det oförutsägbara – Som ledare behöver vi ha förmåga att använda vår fantasi i alla dess nyanser för att kunna planera utifrån det otänkbara, såväl i positiva som negativa termer. Intelligens handlar mycket om att bygga förändringsförmåga. Som någon sa: ”I det arbetet behöver vi mycket mer planering…men långt färre planer”.
- Vilja och mod att ta sig an framtiden; Den här punkten ska ses i ljuset av det samtalsklimat som präglar det offentliga, och politiska, samtalet. Kanske är detta också den spaning som gjort oss mest bekymrade. Alltför många, en majoritet av de vi talat med, vittnar om rädsla och återhållsamhet. Ett sätt att beskriva det mod som vi behöver är att medvetet och tålmodigt bygga den kultur vi tror är avgörande för att skapa uthålliga resultat. Den kultur vi är aktiva i att bygga tillsammans i en organisation kommer att trumfa den som växer fram av sig själv. Det är viktigt att våga sätta samskapande före organisatoriska gränser. I ett sådant sammanhang kan många modiga individer skapa modiga organisationer. Där kan innovativa arbetssätt och misslyckanden ses som lärande och utveckling.
- En stark demokrati och ett hållbart samhälle vilar på vår förmåga att se och integrera olika perspektiv, synsätt och behov. I stort sett alla vi talat med lyfter detta. Perspektiv som är utmanande att integrera är t ex förvaltning och innovation; kontroll och lärande; kort och lång sikt osv. Som en av cheferna sa: ”Det handlar om att ha förmågan att hantera både och snarare än att tro att svaret stavas antingen eller.”
Ledarskapsförmågor
Det här leder oss till de spaningar som riktar in sig på hur vi behöver leda. Här ser vi tre avgörande ledarskapsförmågor som ledarna lyfte fram i samtalen:
- Helhetsperspektiv – i samtalen med ledarna är det uppenbart att ett starkt helhetsperspektiv bedöms avgörande för att lösa dagens komplexa utmaningar. Ett starkt helhetsperspektiv ger också ett starkare ansvarstagande. Den strategiska intentionen blir tydligare. Genom att söka ett större, gemensamt, sammanhang kan vi hitta fram till lösningar i samspelet med andra aktörer. Eller som en av ledarna uttryckte det ”Vårt fokus på specialisering driver oss in i silotänkande och begränsade lösningar. Vi behöver helhetssyn och systemtänk.”
- Tillit och lärande – I de samtal vi fört möter vi en stor ödmjukhet inför de utmaningar som identifierats. Flertalet av cheferna ser att vi behöver skapa kulturer där vi kan utforska, pröva och testa nya lösningar och där vi vågar ta risker och misslyckas, vilket vi också resonerat om ovan. Samtidigt pekar många på att de rigida system för uppföljning och kontroll som vi skapat inte är anpassade för en värld som kräver flexibilitet och ökad anpassningsförmåga. De lösningar som vi behöver framåt måste ge utrymme att växa utan att styrande kontroll bromsar.
- Samskapande – genomgående i samtalen lyfts behovet av samskapande fram – även över organisatoriska gränser. Detta är något som kräver tid i nuet men som ger tid i det långa loppet. Kanske behöver vi därför ompröva vår syn på vad som är effektivitet. När vi väljer att tidigt i processer investera i samskapande och gemensam fördjupning kan vi skapa starkare lösningar. Även här behöver vi mod. Mod att mötas även när olikheterna och perspektiven krockar och skaver. Att fortsätta samtala även när detta väcker rädslor och utmanar upplevelsen av att ha kontroll. Samskapande bygger på ömsesidighet och på den gemensamma insikten om att vi behöver leda vår utveckling tillsammans.
Vi ser fram emot att samtalet fortsätter. Ta gärna kontakt med oss om du är nyfiken på att delta.
Författare av denna text är Micael Mathsson och Torbjörn Skymning.
Läs gärna hela Framtidsbilder för Sverige 2035. Du hittar den här.