Vad vill du lyckas med? Vad är djupt meningsfullt för dig? Vilket bidrag vill du ge?
När vi är i kontakt med våra drömmar och vår inre motivation och utifrån detta möter olika sammanhang med nyfikenhet och en vilja att bidra kan oväntade resultat och värden uppstå. En grupp som står starkt i detta är entreprenörer. Bakom entreprenörens skaparkraft finns kopplingen mellan att fånga möjligheter, lösa utmaningar och skapa värde för andra samtidigt som den egna verksamheten utvecklas.
Vi kan alla göra entreprenörens förhållningssätt till vårt, vilket är verksamt oavsett sammanhang eller roll.
En metafor som kan hjälpa till att åskådliggöra detta är att se sig själv som ett personligt företag. Att jag, bildligt talat, säger upp mig idag och kommer tillbaka till min organisation imorgon som entreprenör. Vad gör jag då och vilka frågor blir viktiga? Vem är min kund och vad vill hon lyckas med? Vilka möjligheter och utmaningar har min kund? Vad är det jag kan erbjuda? Vad vill jag lyckas med och bidra till? Detta skifte i perspektiv skapar också ett skifte i energi. Det som tidigare var problem och hinder blir för det personliga företaget affärsmöjligheter. Den som tidigare var min chef blir nu min kund. Vi vet att detta skifte skapar ett nytt samspel mellan delen och helheten där båda parter växer.
Gaia Mindset Samskapande
Det finns en stark mänsklig drivkraft att samspela. Den har sin grund i vår långa historia av att leva i flockar. Deras överlevnad var beroende av förmågan till samarbete och tillitsfulla relationer. Även om vi idag lever på andra sätt, så finns denna drivkraft och dessa behov kvar i oss. I dagens organisationer och sammanhang hjälper det oss att bygga relationer, vara i kontakt och bistå varandra. Vi kan också använda denna kraft för att söka win-win-lösningar och arenor för samskapande och synergier. Det är något som många idag vittnar om som helt avgörande för att vara framgångsrik. Utifrån det väcks frågor som: Hur hjälper jag andra att lyckas? Och hur kan jag öppna upp och bli en magnet för samskapande? Hur bygger jag ett nätverk omkring mig?
Att förstå att jag behöver andra för att lyckas är centralt i ett hållbart entreprenöriellt förhållningssätt och för att skapa riktigt hållbara värden och resultat. När jag ser mig som ett personligt företag ser jag också att jag inte behöver kunna och lösa allt själv. Andra växer av att få hjälpa till och på samma sätt finns det en tillfredsställelse i att erbjuda hjälp när någon efterfrågar den. Vi alla behöver fler perspektiv, fler infallsvinklar och ibland faktiskt konkret handfast hjälp. Mitt nätverk blir därmed en av mina viktigaste resurser och det blir viktigt att hitta balansen mellan mitt behov av autonomi och behovet av att samskapa med andra.
Att vilja vara i ömsesidiga beroende med andra skapar partnerskap. Vi möts, tänker, reflekterar, lär och skapar tillsammans. Samtidigt behöver jag vara en självständig människa som står stadigt i mig själv, är inifrånstyrd och tar ansvar för mig själv och min egen utveckling.
Värme och gemenskap
Världen av idag tar oss i anspråk på en hög nivå – inte minst när det gäller att ta ansvar för mig själv och de helheter jag ingår i. För att möjliggöra detta för mig själv och andra behövs värme och gemenskap. Att jag upplever att jag är i nära kontakt med andra och att jag känner att jag vill bidra till att göra andra bra. När jag ser på mig själv och andra med en varmare, medmänskligare blick blir det möjligt för mig att se på livet som ett äventyr, en resa, där jag konstant lär mig och växer som människa. Och när jag ger mig ut i det okända, tar risker och kanske upplever att jag ibland misslyckas, hjälper självmedkänslan mig att kunna komma vidare.
När vi möter oss själva och varandra med medkänsla och i kontakt får vi tillgång till fler perspektiv av helheten och till ett ökat ömsesidigt lärande. När vi upplever att vi är i relation med en annan person så vill vi att hon ska lyckas och växa, vi vill utbyta tankar och idéer, vi är intresserade av hennes perspektiv och inspel. Vi blir helt enkelt bättre när vi är i relation och skapar värden tillsammans. Så verkligt samskapande inom en organisation startar och slutar i relation och mellanmänsklig kontakt.
Det vi föreslår kan sammanfattas på följande vis: ett förhållningssätt där du utgår ifrån och identifierar dig med den helhet du ingår i, fokuserar på ditt och andras lärande, samskapar med din omgivning för att bygga starka värden samt ser dig själv och de du har omkring dig som ledare.
Du kan läsa mer om Gaia Mindset här. I en serie bloggar presenterar vi olika aspekter av Gaia Mindset. De tar både perspektivet den livskraftiga människan och den livskraftiga organisationen.
De tidigare bloggarna hittar du här, titta efter de poster som inleds med orden Gaia Mindset.