Vi har alltid byggt vårt företag, vårt Gaia, på några grundläggande övertygelser: Vår tilltro till människans inneboende kraft och förmåga tillsammans med vår övertygelse om att framgångsrika verksamheter skapas av människor som brukar mer av sin potential. Vår kärna utvecklas och expanderas utifrån detta. Med en förvissning om att starka resultat och hållbar utveckling kräver en integration av delen och helheten där både människa och affär får växa.
När vi ser oss om i världen idag, med ett alltmer svårnavigerat affärslandskap, med ökande komplexitet, snabba och svåröverblickbara förändringar samt ömsesidiga beroende, ser vi att aldrig varit viktigare att vi ställer oss frågor som: Hur får vi loss kraften i våra organisationer? Hur skapar vi både utveckling och tillväxt samtidigt som vi stärker fokuset på att skapa hållbara värden? På vilket sätt kan vi leda och styra dagens och morgondagens organisationer för att möta den allt högre förändringstakten? Hur skapar vi livskraftiga organisationer som livskraftiga människor kan bygga och utveckla?
I en serie bloggar har vi berättat om den del av Gaia Mindset som handlar om den livskraftiga människan. Vi föreslår att du inleder läsandet där: Gaia Mindset, Helhetsperspektiv, Lärande, Samskapande och En ny syn på ledarskap.
Hur ser Gaia Mindset när vi vill bygga den livskraftiga organisationen? Du kan läsa mer här. I den här bloggen resonerar vi om hur Gaia Mindset Organisering och styrning för livskraft kan se ut.
Ett annat fokus
Hur många svarar ja på frågan om vårt sätt att organisera och styra är hjälpsamt för att skapa de värden vi vill? För att få loss kraften i våra människor och organisationer? Bland de tusentals ledare och medarbetare vi möter varje år, är det tyvärr alldeles för få. Och vi tror att det beror på att vi helt behöver tänka nytt kring organisering och styrning. Vi behöver fokusera mer på lärande och utveckling snarare än uppföljning och kontroll. Många av dem vi pratar med uttrycker en stark frustration över de rigida system vi skapat i en värld där anpassningsförmåga och agilitet blir alltmer affärskritiskt.
Den livskraftiga organisationen är den organisation som skapar långsiktigt hållbara värden och resultat och som har resiliensen att fortsätta göra det, oavsett disruptiva händelser och hög grad av oförutsägbarhet. Det är också den organisationen som möjliggör, tillåter och utmanar den livskraftiga människan att växa och skapa värde.
Sammanhang 0ch gemenskap
Vi människor är sociala varelser med starka behov av att vara en del av ett sammanhang och känna gemenskap. Vi söker efter och skapar mönster, strukturer och ordning för att förstå verkligheten. Men vi har också behov av att ha kontroll och av att skapa förutsägbarhet. Och såklart behöver vi styrning och uppföljning av det som är affärskritiskt. Vi behöver ha stödsystem som hjälper oss att hålla oss själva och varandra ansvariga för att vi rör oss i rätt riktning. Alla behöver en organisatorisk hemvist och ett mindre sammanhang. Vi vill uppleva organisationen som begriplig och hjälpsam utan att den låser in oss i stuprör, eller i värsta fall, i sugrör.
Organisation och styrmodell är två sidor av samma mynt och när vi lyckas skapa förutsättningar för den livskraftiga organisationen är de fullt ut integrerade. Vi behöver öka vår förståelse om att komplexa system inte kan styras, men att de kan påverkas. Avgörande då blir medvetna val som skapar ägarskap, fokus på lärande och samskapande. Detta såväl inom organisationen som med de avgörande intressenterna. Kort sagt att lyckas med det vi vill lyckas med. I dagens organisationer handlar detta ofta om vilka styrmekanismer och strukturer som behöver tas bort för att de motverkar precis det vi vill skapa.
Styrning med fokus på sådd
Vilka affärskritiska delar behöver vi ha koll på? Å ena sidan av diagnostisk karaktär, å andra sidan för utveckling och progress? Utifrån detta kan vi sedan utmana oss att sortera bort allt annat som skapar onödig byråkrati. Vi vill på allvar utmana den gamla tanken att följa upp skörden, viktigare är att fokusera på sådden. Vilken sådd tror vi på för att kunna skörda det vi vill längre fram? Det entreprenöriella förhållningssättet är att betrakta skörden för att förstå verkligheten som den är och sedan skifta fokus till den nya sådden.
Vi kan se framför oss ett klassiskt ledningsgruppsmöte där affärsområde A har svarta siffror och affärsområde B har röda. Det är då väldigt lätt att endast värdera skörden. Om vi istället hade fokuserat på sådden, kanske en annan bild hade framträtt där område B har utmanat sig själv, visat på kreativitet och nytänkande som på lång sikt är avgörande för verksamhetens framgång. Det visar sig kanske då att område A hade en enklare budget eller marknaden i ryggen.
Styrmodell
Vår kultur utgör en jordmån. Lärande och andra aktiviteter som bygger vår framtid skapar en sådd. Vi har en skörd som egentligen mest är historiska data. Hur vi hanterar dessa tre aspekter kallar vi för styrmodell och den ska hjälpa oss att rikta ficklampan mot det som vi faktiskt tror skapar värde för oss, som ökar vår medvetenhet och hjälper oss att bli tydligare i våra intentioner.
Vi skulle kunna leka med tanken att varje organisation som existerar idag någon gång har uppstått för att två personer har mötts och hittat något som de vill lyckas med tillsammans. När den tredje personen ansluter tänker vi inte omedelbart att vi måste skapa styrning, tydliga processer, befattningsbeskrivningar och gränssnitt. Vi skulle heller aldrig komma på tanken att det är de två förstas uppgift att motivera och engagera den tredje. Men när vi växer tappar vi ofta bort oss. Vi verkar tro att det är strukturerna som är svaret. Då glömmer vi att organisationens kärna är att lösa uppgifter som vi enskilt inte kan lyckas med. Vi samlas ju i en organisation för att vi vill åstadkomma något och för att vi är beredda att samskapa, lära och leda tillsammans för att komma dit.
En livskraftig organisation för den livskraftiga individen
Efter att ha arbetat med tusentals organisationer och många olika organisationstyper så har vi på Gaia landat i att det sällan är själva organisationsstrukturen, eller valet av en viss modell, som är svaret. Ibland är de facto en omorganisation hjälpsam. T.ex. när man i skedet innan har valt en organisationsmodell som inte alls följer verksamhetslogiken. När människor dagligen upplever hur strukturen står i vägen för arbetet. Vi är dock alltmer övertygade om att det i de flesta fall snarare handlar om det organisatoriska livet inne i den struktur som man har valt. Vi menar att det handlar om att utmana mot och ge utrymme för att varje människa är en ledare. Var och en behöver leda sig själv i fem dimensioner, oavsett hur den formella organisationen ser ut.
För att skapa livskraftiga lösningar behöver vi öka vår medvetenhet om vad som faktiskt är hjälpsamt. Hur skapar vi en känsla av att ha en hemvist, ett sammanhang? Samtidigt som vi har en kapacitet för ständiga förändringar? En organisation där vi kan samskapa tvärs över organisatoriska gränser för att lösa våra uppdrag på bästa sätt? Där individen har en verksamhetslogisk hemvist men där den hemvisten på intet sätt begränsar vilket ansvar och vilka initiativ individen sedan driver i organisationen?
Gaia Mindset Organisering och styrning för livskraft
Vi ser framför oss en organisation där det är lika självklart att investera tid och energi i att driva gemensam, övergripande och tvärfunktionell utveckling som utveckling inom sin egen organisatoriska hemvist. En organisation som genomsyras av helhetsperspektiv, kontinuerligt lärande, samskapande och ett icke-hierarkiskt synsätt på ledarskap där varje människa är ledare. Gaia Mindset Organisering och styrning för livskraft.
Det vi föreslår kan sammanfattas på följande vis: Ett förhållningssätt där du utgår ifrån och identifierar dig med den helhet du ingår i. Att du fokuserar på ditt och andras lärande och samskapar med din omgivning för att bygga starka värden. Och att du ser dig själv och de du har omkring dig som ledare.
Du kan läsa mer om Gaia Mindset här. I en serie bloggar presenterar vi olika aspekter av Gaia Mindset. De tar både perspektivet den livskraftiga människan och den livskraftiga organisationen.
De tidigare bloggarna hittar du här, titta efter poster med orden Gaia Mindset. Följ oss också på LinkedIn där vi alltid för ett samtal om Gaia Mindset.