Skip to main content

Vi har alltid byggt vårt företag, vårt Gaia, på några grundläggande övertygelser: Vår tilltro till människans inneboende kraft och förmåga tillsammans med vår övertygelse om att framgångsrika verksamheter skapas av människor som brukar mer av sin potential. Utifrån detta har vår kärna utvecklats och expanderat. Med en förvissning om att starka resultat och hållbar utveckling kräver en integration av delen och helheten där både människa och affär får växa.

När vi ser oss om i världen idag, med ett alltmer svårnavigerat affärslandskap, med ökande komplexitet, snabba och svåröverblickbara förändringar samt ömsesidiga beroende, ser vi att aldrig varit viktigare att vi ställer oss frågor som: Hur får vi loss kraften i våra organisationer? Hur skapar vi både utveckling och tillväxt samtidigt som vi stärker fokuset på att skapa hållbara värden? På vilket sätt kan vi leda och styra dagens och morgondagens organisationer för att möta den allt högre förändringstakten? Hur skapar vi livskraftiga organisationer som byggs och utvecklas av livskraftiga människor?

I en serie bloggar har vi berättat om den del av Gaia Mindset som handlar om den livskraftiga människan. Vi föreslår att du inleder läsandet där: Gaia Mindset, Helhetsperspektiv, Lärande, Samskapande och En ny syn på ledarskap

Gaia Mindset Den livskraftiga organisationen

För att möta den transformativa tid vi lever i

Den livskraftiga organisationen är den organisation som skapar långsiktigt hållbara värden och resultat och som har resiliensen att fortsätta göra det, oavsett disruptiva händelser och hög grad av oförutsägbarhet. Det är också den organisationen som möjliggör, tillåter och utmanar den livskraftiga människan att växa och skapa värde.

Vi tror att den livskraftiga organisationen bygger på och utgår ifrån fyra grundstenar:

  • Helhetssyn och identifikation med helheten
  • Lärande och utveckling
  • Samskapande baserat på värme och omtanke
  • Ett icke-hierarkiskt synsätt på ledarskap där varje människa är ledare

Oavsett om det handlar om affärsplanering, hur organisationsstrukturen ska se ut, styrning och uppföljning, beslutsfattande eller andra avgörande organisatoriska aspekter tror vi att dessa fyra är väl värda att utgå ifrån och basera arbetet på.

Ibland ställer vi följande fråga till våra kunder: Hur mycket av den möjliga potentialen använder ni i er organisation? Även i väldigt framgångsrika verksamheter hamnar svaret ofta mellan 50-60 procent. Vad är det man då ser, vad är det man längtar efter och varför är inte siffran högre? När vi ställer följdfrågor handlar svaren till stor del om just brister i samarbete, ledarskap, mod, drivkraft och ägarskap. Vi hör beskrivningar av hur överdriven byråkrati, styrning och själva organisationen står i vägen för skapande energi, initiativkraft och utveckling.

Det rådande sättet att tänka kring organisation och styrning

När vi idag betraktar det rådande sättet att tänka kring organisation och styrning så ser vi att det i hög grad utgår från det sedan länge etablerade industriella sättet att tänka kring produktion. Till exempel tenderar vi att likna våra organisationer med maskiner, vilket även är tydlig i sättet vi talar om våra organisationer. Vi använder gärna, och ofta ganska omedvetet, begrepp som flaskhalsar, gränssnitt, input och output, bryta ner, implementera, gasa och bromsa samtidigt etc. Kort sagt, det logiska, rationella och strukturerade tänkandet är starkt närvarande i hur vi designar och lever i våra organisationer.

Värt att säga är att det under lång tid varit mycket framgångsrikt och verksamt att organisera och styra verksamheter utifrån dessa principer och tankemodeller. Vad vi också konstaterar är att något nytt börjar växa fram runt millennieskiftet där globala megatrender började förändra landskapet rejält. Det starka förändringstrycket utmanar oss nu att röra oss vidare från att betrakta organisationen som en maskin som kan styras, kontrolleras och optimeras och där människor till slut, i värsta fall, enbart blir obetydliga kuggar i ett stort maskineri.

Hur kan vi tänka nytt?

Vi ser att vi behöver skapa något mycket mer anpassningsbart och samtidigt robust. I själva verket är ju våra organisationer och verksamheter mänskliga system. Dessa utvecklas och drivs av idéer, energi och handlingskraft – platser där livskraftiga människor får utrymme att växa, ta ansvar och skapa värde. För att skapa dessa mer levande och livskraftiga organisationer behöver strukturen och den kultur vi eftersträvar gå hand i hand. När vi integrerar dessa båda kommer kulturen vi eftersträvar att få stöd av strukturen vi skapar och upprätthåller. Och vice versa.

Så hur bygger vi organisationer och styrmodeller som stöttar oss att nå vår riktning? Som stödjer den kultur och det ledarskap vi önskar? Som bidrar till att skapa resultat och värde i en värld i konstant förändring och där komplexiteten bara ökar? Det är riktigt spännande frågor att utforska vidare tillsammans!

Det vi föreslår kan sammanfattas på följande vis: ett förhållningssätt där du utgår ifrån och identifierar dig med den helhet du ingår i, fokuserar på ditt och andras lärande, samskapar med din omgivning för att bygga starka värden samt ser dig själv och de du har omkring dig som ledare.

Du kan läsa mer om Gaia Mindset här. I en serie bloggar presenterar vi olika aspekter av Gaia Mindset. De tar både perspektivet den livskraftiga människan och den livskraftiga organisationen.

De tidigare bloggarna hittar du här, titta efter de poster som inleds med orden Gaia Mindset.