Skip to main content

Längtan efter en gemensam berättelse om framtidens Sverige

Vår upplevelse är att det offentliga samtalet under lång tid saknat ett framtidsperspektiv. Vi har också saknat en utforskande och nyfiken dialog. Det fanns en längtan efter en gemensam berättelse om framtidens Sverige.

Därför tog vi i Gaia oss för en tid sedan initiativ till ett antal högnivåsamtal på temat ”Hur ser du på Sverige 2035?” och ”vilka krav ställer det i sin tur på ledarskap, organisation, styrning och samskapande”. Vi fick ett fantastiskt gensvar och under våren samtalade vi med nära 70 kommun- och regiondirektörer samt myndighetschefer. Våra spaningar har resulterat i en skrift och i fortsatt dialog i många olika sammanhang. I förra veckan hade vi båda t ex förmånen att delta i ett samtal med en stor del av landets kommundirektörer.

Vi möter även en stor nyfikenhet i både näringsliv och civilsamhälle samt från ledande företrädare i några av våra politiska partier. Gemensamt möter vi en önskan om att tillsammans med andra lysa samtidens viktigaste frågor utifrån olika perspektiv. Vi är övertygade om att en fortsatt bred och öppen dialog på många arenor är både nödvändig och dessutom har en enorm potential för att möta de möjligheter och utmaningar Sverige står inför. En av ledarna vi samtalat med sa så här:

”Sverige ser inte ut som på Hylands Hörnas tid. Det bör inte hindra oss från att skapa en gemensam idé och dröm om vilket samhälle vi vill utveckla som i brist på bättre kanske kan stavas `Folkhemmet 2.0´. Jag är övertygad om att en gemensam riktning och målbild frigör massor av klokskap och energi.”

Framtidstro, engagemang och ansvarstagande

Många instämmer i vad en mycket rutinerad ledare sa ”Det läge vi idag har är, i flera avseenden, det tuffaste och mest utmanande jag mött som ledare”. Därför är det så glädjande att det starkaste intrycket från våra många samtal är att vi möter ledare som har en stark framtidstro samt en vilja att ta ansvar för att vara en vital del av lösningen på de utmaningar som också identifieras.

Flertalet lyfter fram betydelsen av att vi förmår skapa en gemensam berättelse om vad det är för Sverige vi vill forma.

Tre avgörande samhällsutmaningar

En gemensam berättelse om framtidens Sverige

Det är naturligtvis ingen överraskning att det är tre samhällsutmaningar som står ut på en alldeles egen nivå i våra samtal;

  • Demokratins utveckling,
  • Den gröna omställningen samt
  • Säkerhet och trygghet

En generaldirektör summerade vad många andra uttryckte:

”Dessa frågeställningar är, var för sig en fundamental utmaning. Annorlunda uttryckt: Klarar vi inte av att hävda och utveckla demokratin eller bromsa uppvärmningen eller hävda vårt lands suveränitet – ja då finns inte Sverige i den mening vi dag känner.”

Många av de ledare vi talat med konstaterar att om samtalen förts för fem, eller kanske t o m tre år sedan, hade inte säkerhet och trygghetsfrågorna lyfts med samma eftertryck vare sig relaterat till det geopolitiska läget eller till frågor som välfärdsbrottslighet och gängkriminalitet. Det säger i sig något om den föränderlighet som präglar vår tid.

En intressant aspekt på de samtal som fördjupade den gröna omställningen var fleras upplevelse av det stimulerande växelspel som uppstår när vi är som allra bäst både i offentlig förvaltning och näringsliv exemplifierat t ex i att kollektivtrafiken beställer CO2 neutrala fordon och näringslivet möter upp med teknikutveckling i världsklass.

I stort sett alla lyfte på ett eller annat sätt upp demokratifrågorna på något sätt. Här kunde vi konstatera att fram för allt kommundirektörerna levde med denna fråga närvarande i såväl de operativa som strategiska diskussionerna på hemmaplan. Vid ett av våra samtal fångade vi följande citat:

”Demokratin erbjuder oss en arena för att bruka våra bästa egenskaper och instinkter. Vi behöver välja att skapa organisationer som attraherar människor som vill vara med och ta ansvar.”

Samskapande över organisationsgränser viktig ledarskapsförmåga

I ljuset av de komplexa utmaningar vi står inför lyfts också ett antal individuella och organisatoriska ledarskapsförmågor fram som ledarna anser bör förstärkas och utvecklas ytterligare. En myndighetschef uttryckte beskrev en av dessa ledarskapsförmågor på följande sätt:

”För att finna lösningar på de riktigt komplexa samhällsutmaningar vi står inför krävs att vi nyfiket skapar tillsammans med andra – att vi vågar samarbeta på riktigt både i vår egen organisation och i samspel med andra strukturer.”

 

Vi kommer att återkomma till dessa ledarskapsförmågor i kommande bloggar där vi också kommer att fördjupa oss i hur ledarna beskriver de möjligheter och utmaningar vi står inför liksom hur de skisserar framtidsbilder för Sverige 2035.

Författare av denna text är Micael Mathsson och Torbjörn Skymning.

Läs gärna hela Framtidsbilder för Sverige 2035. Du hittar den här.